Sayılar

Sayı 7: Siyaset ve Etik

Bir yönetim sanatı olarak ele alacağımız siyaset, yönetim ile yönetilenler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ve yönetim gücünün elde tutulması esasına dayanır. Dolayısıyla siyaset, insanla ilgili olarak toplumsal hayatı önemli şekilde etkileyen her konuda varlığını hissettirir.


SUNUŞ

Düşünce Dünyasında Türkiz Dergisi’nin 7. sayı ile karşınıza çıkmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Dergimiz, Türk kültür, sanat ve siyaset sahnesinde büyük yankılar uyandırdı. Bu başarımızda kuşkusuz değerli yazarlarımızın katkıları son derece önemlidir. Ayrıca okuyucularımızın bize verdiği desteğe de müteşekkiriz. Dergimizin bu sayısının dosya konusu “siyaset ve etik”tir. Bir yönetim sanatı olarak ele alacağımız siyaset, yönetim ile yönetilenler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ve yönetim gücünün elde tutulması esasına dayanır. Dolayısıyla siyaset, insanla ilgili olarak toplumsal hayatı önemli şekilde etkileyen her konuda varlığını hissettirir.

İçinde bulunduğumuz siyasi atmosfer, olayları siyasi bakış açısıyla ele almamızı zorluyor. Konuya bu yönüyle yaklaşıldığında etik değerler, siyaset anlayışımızın bütüncül içeriğini oluşturmaktadır. Sorumluluğumuz, bu konuda çok dikkatli ve hazırlıklı olmamızı gerektiriyor. İnsanı ve toplumu yönetme sanatı ve ahlakı olan siyaset, ne yazık ki birçok bakımdan bu işlevinden uzaklaştırılmıştır. Bugün, zaman zaman karamsarlık noktasına varan siyasi endişeler, yönetim ve ahlak konusunda daha çok düşünüp yazmamızı gerektiriyor.

Bu sayıda okuyacağınız yazılar, bu konudaki aydın sorumluluğumuzdur. Kamu yönetiminin etik değer ve ilkelere dayandırılması gerektiğini, dolayısıyla etik kurallar ve standartların belirlenmesi amacıyla bu işlevleri düzenleyici ve denetleyici kurumlar oluşturulduğunu Batı’dan örneklerle açıklayan Sevda Yaşar Çoşkun; ülkemizde hazırlanan “Etik Kurul”un yasal altyapısını eleştirel bir yaklaşımla değerlendiriyor.

Siyasi etik ihlallerin aracı olarak kamuoyu araştırmalarının, siyasetçi ve siyaset kurumu açısından ne denli önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Nurettin Güz; ne yazık ki ülkemizde yapılan kamuoyu araştırmalarının seçmeni belirli partiler ve adaylar lehine amaçlı biçimde yönlendirdiğini, oysa bu tür araştırmaların kamuoyunun bilgi edinmesi açısından vazgeçilmez bir hak olması gerektiğini belirtiyor.

Rahmi Karakuş yazısında, her insanın belli bir ahlaki yapının içinde dünyaya geldiğini savunarak ahlak kavramının muhtevasını tahlil ediyor ve 13. yüzyılda Anadolu’nun ahlaki yapısının özünü tarihsel boyutuyla inceliyor.

Siyasette etik dışı sapmalar konusunda, Batı’dan ve bizden hem tarihsel hem güncel örnekler veren Füsun Koroğlu Çorapçıoğlu; bu sapmalardan biri olan yolsuzluk üzerinde özellikle duruyor ve bu bağlamda ülkemizde alınan yasal önlemleri sıralayarak sorunların bertaraf edilebilmesi için, yasaların herkese eşit uygulanması, yolsuzluğun mutlaka cezalandırılması, hukukun üstünlüğü ve eşitliğin sağlanması gerektiğini vurguluyor.

H. Ömer Özden; Türk milletinin bazı ahlaki erdemlerini kültürel yaklaşımla değerlendiriyor ve Atatürk’ün bu konudaki uğraş ve söylemlerini yorumlayarak onun vatanseverlik duygusunun, Türk milletini bir ahlaki değer olarak nasıl bir üst düzeye yükselttiğini irdeliyor.

Doğal hukuk açısından bir ahlak kuralı yaptırımı olarak sosyal baskının anlamını, ahlak ve hukuk çerçevesinde değerlendiren Osman Elmalı; toplumların gelişmesi oranında sosyal baskının azalacağını, aksi durumda artacağını ileri sürüyor; ayrıca bu konuda birey - devlet ilişkisini ele alıyor.

Düşünce Dünyasında Türkiz Siyaset ve Kültür Dergisi olarak bugüne kadar Türkiye’nin sorunlarını ele alıp çözüm önerilerinde bulunmuştuk. Ancak, değerli akademisyen ve entelektüellerimizin yazı yazma şevkini tahakkuk ettirmek amacıyla bundan sonraki sayılarımızda dosya konusunun dışında değişik alanlardaki yazılara da yer vereceğiz. Bu düşüncemizin ilk örneği olarak Vahit Türk’ün “İnsan ve Eğitim” konusundaki yazısını yayımlıyoruz. Vahit Türk; insanlığın okul tecrübesini tarihsel boyutuyla ele alarak günümüzde bu alanda yapılması gereken çalışmalar hususunda önerilerde bulunuyor.

Taner Tatar; küreselleşmenin milliyeti unutturacak bir tehlike teşkil etmediğini, Batı’ya karşı oluşturulan hayranlık duygusunun milliyetçiliği nasıl zedelediğini, sahnelenen hayalî cemaatlerin tehlikeli girişimlerini yorumlayarak hakiki duygu ve düşüncelerin millî değerler olduğunu önemle vurguluyor.

Dosya konumuza uygun bir yazı olan “Küreselleşmenin Siyasal Sonuçları” başlıklı yazısında Mustafa Talas; küreselleşmenin siyasal sonuçları üzerinde durarak bunun ulus devletin ve hükûmetlerin iktidarını büyük ölçüde nasıl sınırladığını göstererek bu anlayışın insanlık âlemindeki manzara ve tahribatını değerlendiriyor.

Ahmet Hikmet Eroğlu; Avrupa’da yeni din anlayışlarını ve bunun yansıması olarak Türkiye’de göreceli din anlayışının yaygınlaştığını örneklerle açıklıyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan Milletvekilliği Genel Seçimlerinde siyasi partilerce gösterilecek adaylara ilişkin olarak adaylık çakışması konusunu ele alan Faruk Bilir; aday adayının başka bir siyasi partiden aday gösterilmesini Siyasi Partiler Kanunu’na göre yorumluyor.

İnsan hakları çerçevesinde sosyoekonomik bir hak olarak çalışma hakkını ele alan Kadir Arıcı; çalışma hakkının kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirmenin bir ön şart olduğunu savunarak bunun yasal ve insani boyutu üzerinde duruyor.

Dergimizin 6. sayısında ilk bölümünü yayımladığımız “Etnisite Kuramları” yazısının devamı olan “Etnisite, Irk ve Ulus II” adlı yazısında Yahya Kemal Taştan; etnisite kavramını ırk ve ulus bağlamında tahlil ediyor.

Dergimizin 8. sayısının dosya konusu “Türk Siyasi Hayatında: MHP”,  9. sayımızın ise “Medya ve Siyaset” olacaktır. Değerli yazarlarımızın bu konulardaki yazılarını bekliyor, bütün okur ve yazarlarımıza saygılar sunuyoruz.


İÇİNDEKİLER

  • Türk Kamu Yönetiminde Etik: Yasal Altyapı ve Etik Kurula İlişkin Eleştirel Bir Yaklaşım // Yrd. Doç. Dr. Sevda Yaşar COŞKUN
  • Siyasi Etik İhlallerin Aracı Olarak Kamuoyu Araştırmaları // Prof. Dr. Nurettin GÜZ
  • Ahlakın Oluşumu ve Anadolu’nun 13. Yüzyılı // Prof. Dr. Rahmi KARAKUŞ
  • Siyasal Etik Üzerine // Dr. Füsun KOROĞLU ÇORAPÇIOĞLU
  • Türk Milletinin Bazı Ahlaki Erdemleri ve Atatürk’ün Bu Konudaki Görüşleri // Prof. Dr. H. Ömer ÖZDEN
  • Doğal Hukuk Açısından Bir Ahlak Kuralı Yaptırımı Olarak Sosyal Baskının Anlamı // Doç. Dr. Osman ELMALI
  • İnsan ve Eğitim (İnsanlığın Okul Tecrübesi) // Prof. Dr. Vahit Türk
  • Küreselcilerin Ahlaksız Teklifi: Milliyeti Nisyan Ederek Efkâr-ı Frenge Tabi Olmak // Doç. Dr. Taner TATAR
  • Küreselleşmenin Siyasal Sonuçları // Doç. Dr. Mustafa TALAS
  • Avrupa’da Yeni Din Anlayışları ve Türkiye // Prof. Dr. Ahmet Hikmet EROĞLU
  • Adaylık Çakışması (Aday Adayının Başka Bir Siyasi Partiden Aday Gösterilmesi) // Doç. Dr. Faruk BİLİR
  • Sosyoekonomik Bir Hak Olarak Çalışma Hakkı // Prof. Dr. Kadir ARICI
  • Etnisite, Irk ve Ulus II // Dr. Yahya Kemal TAŞTAN